PATELLA KIRIĞI
Patella kırıkları tüm kırıkların %1’ini oluşturur ve 20-50 yaş arasında sıktır. Direkt travmalar ile daha sık oluşur. Patella kırıkları tanısı dizinin ön kısmına gelen direkt travma sonucu dizini açamayan veya düz bir şekilde kaldıramayan hastalarda kırık düşünülmelidir. Muayenede patella üzerinde hassasiyet saptanır, eğer kırık ayrışmamışsa şişlik az olabilir. Patella kırıklarında anteroposteriyor (AP), lateral ve tanjansiyel patella grafileri rutin olarak istenmelidir. Lateral grafi eklem yüzeyi ve ayrışma hakkında bilgi verirken AP ve tanjansiyel patella grafisi vertikal bir kırığı veya osteokondral bir defekti daha net gösterir.Grafilerde en çok yanlış oarak değerlendirilen kemiksel anomalisi bipartit patelladır. Aynı taraf bir bipartit patella eski bir kenar kırığı olabilir Kırığa eşlike eden tendon rüptürleri saptamada MRG faydalı bir yöntemdir.
Tedavide direkt grafide 3 mm’den fazla ayrışma veya 2 mm’den fazla basamaklaşma gösteren kemik kırıkları Kemik avülsiyonu ile beraber olan veya olmayan tüm ekstansör mekanizma yaralanmalarda operasyon yapılır.Kırıkta ayrılma olmamışsa boru alçı veya dizlık ortalama 3-5 hafta kullanılır.Gerekirse fizik tedavi uygulanır.
FEMUR KIRIĞI
Femur, uyluk kemiği olarak vücudun en sağlam ve büyük kemiklerinden biridir. Femur kemiği kalça ekleminden başlayıp diz eklemine kadar uzanır. Uyuk kemiğinin kırığına femur kırığı denilir.Trafik kazaları, yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalar sonucu görülür.
Femur kırığı durumunda uylukta belirgin şekil bozukluğu, çok şiddetli ağrı, uyluğu oynatamama, bacağı üstüne basamama, kırık bölgesinde şişlik, açık kırık ise açık yara, ayrıca kanamaya bağlı kan kaybı bulguları görülür.
Femur kırığı tanısında muayene ve direkt grafı yeterlidir. femur kırığı olan olan hastada kesinlikle nörolojik ve dolaşım muayenesi yapılmalıdır.Erişkin femur kırığının tedavisi hemen daima cerrahidir. Erişkin femur cisim kırıkları intramedüller çivileme ile plaklar veya eksternal fiksatörler ile tedavi edilebilir.
TİBİA-FİBULA KIRIĞI
Alt tarafta diz ile ayak bileği arasında 2 adet kemik vardır. Bunlardan sadece Tibia vucut ağırlığını taşır. Tibia kırıklarına genelde fibula kırıkları da eşlik eder. Kemik üzerinde üzerindeki deri ve derialtı dokular çok incedir ve bunun sonucu olarak alt bacaktaki kırıkların ortalama %30’u açık kırıktır.
Hasta, doğrudan (motorlu taşıt kazası gibi ) veya dolaylı (bükülme sonucu spor yaralanması gibi ) travma yaşamış olabilir. Hastada ağrı, şişme ve yürüme zorluğu şikayetleri olur.
Tedavide açık kırıklar acil düzeltilir. Tetanoz yapılmalı ve uygun antibiyotik uygulanmalıdır. Alt bacak kırıklarında kompartman sendromu gelişebilir. Kompartman sendromu belirtileri ayağın aşırı şişmesi , baldır kaslarında pasif hareketinde ağrı duyulması, his duyusunda azalma ve nabız eksikliği sayılabilir. Kompartman sendromu acil olarak ameliyat edilmelidir.. Eğer tedavi edilmezse, artan kompartman basınçları iskemi ve nekroza yol açar ve bu da kalıcı sakatlık yapar.
Ayrılma olmayan kırıklarda uzun bacak alçı yapılabilir. Kırık ayrılmışsa veya kapalı düzeltilemiyorsa operasyon yapılır. Tibia kırıklarının cerrahi yöntemler ile düzeltilmesinde eksternal fiksasyon, plaklama ve intramedüller çivileme uygulanabilir.