+90 505 525 05 32

DİZDE BURSİTLER

Bursit, bursa iltihabıdır (genellikle mikropsuz). Bursa, hareketli yapılar (kemik, kas, tendon veya deri) arasında bir yastık görevi gören, küçük kese şeklindeki dokudur. Kas ya da tendon tarafından bir kenara çekilen kemiğin üzerine binen yükü dağıtır. Bu bölgede önemli bursalar; suprapatellar, popliteal, prepatellar, infrapatellar ve pes anserinus bursasıdır .Çoğunlukla bursa travmatik olarak şişer daha az sıklıkta gut, psödogut, kan veya böbrek hastalığı olan kişilerde genellikle bu hastalığın bir parçası olarak bursit gelişir Bursa iltihaplandığında, çok ağrılıdır, hatta istirahat sırasında da ağrıya neden olur.

bursit

Travmatik bir bursitisin tedavisinde akut bulgular gerileyene kadar diz dinlendirilir. Soğuk uygulama ile birlikte lokal ve sistemik analjezik ve antienflamatuvar ilaçlardan yararlanılır. Çok fazla gerginlik gösteren şişliklerde steril koşullar sağlanarak ponksiyon uygulanır. Aspirasyon, kompresyon bandajlı ve istirahatla iyileşme hızlandırılır. İyileşme göstermeyen inatçı olgularda bursektomi yani bursanın bütünün çıkarılması endikasyonu vardır.

BAKER KİST(POPLİTEAL KİST)
Diz ekleminde diz arkasında yumurta , hatta bazen daha da büyük boyutlara ulaşabilen şişlikler olabilir. Baker kistleri genellikle dizlerin içerisindeki bir patolojinin yansımasıdır( menisküs yırtığı, kireçlenme gibi) .Dizin içerisindeki sıvı arkaya kaçarak kist oluşmasına sebeb olur.

Tedavide genellikle kisti boşaltmayı düşünmeyiz.Dizin içindeki rahatsızlığı tedavi etmeyi düşünürüz.Eğer bu primer hastalığı tedavi etmemize rağmen şişlik hala devam ediyorsa hastada ağrı yapıyorsa , hareket kısıtlığı yapıyor ise çıkarmak gerekir.

DİZDE TENDİNİTLER

Zorlayıcı veya tekrarlayıcı travmalar dizde sıklıkla diz çevresinde tendinitislere zemin hazırlarlar. Direkt çarpmalarla veya indirekt yüklenmelerde tendonun kemiğe yapışma yerlerindeki zarın zorlanması sonucu oluşur.
Klinikte lokal ağrılı bir şişlik vardır. Palpasyonla tendon bölgesinde ağrılı bir hassasiyet ortaya çıkar. Tedavi için dinlendirmenin yanı sıra lokal antienflamatuvar kremler ve soğuk kompresler, sistemik analjezik ve anti enflamatuvar ilaçlar uygulanır. Bu tedavi ile semptomların azaltılması hedeflenilir. Bu süreç içerisinde o tendona binen yüklenmelerin azaltılması gereklidir.Yakınmaları süren inatçı olgularda, lokal anestezik bir ilaçla karıştırılmış hidrokortizon 1-2 defa olarak o bölgeye uygulanabilir.

 

bursit2