+90 505 525 05 32

Diz ve kalça protezi,eklemlerde ağrının geçmesi ve fonksiyonlarının yenilenmesine yardımcı olur. Prosedür, eklem yüzeyini uygun şekilde keserek yüzeye metal alaşımlardan, araya ise yüksek dereceli plastiklerden ve polimerlerden yapılmış bir yapay eklem (protez) ile değiştirmeyi içerir.

Aşağıdaki durumlarda protez olmayı düşünebilirsiniz:

ilaçlara rağmen geçmeyen ağrı

yürürken destek cihazı kullanmanız

Uyku bozukluğuna yol açan şikayetler

günlük hayatınızı bozan ağrı ve hareket kısıtlılığı

Protez öncesi hazırlıklar nelerdir?

Doktorunuz veya anestezi uzmanınız, ameliyattan önce bazı ilaçları ve diyet takviyeleri almayı bırakmanızı tavsiye edebilir. Muhtemelen ameliyat saatinden ortalama 8-12 saat önce hiçbir şey yememeniz talimatı verilecektir.Ameliyat öncesi genel muayene sonrası kan tahlilleri ve gerekli bölüm konsültasyonları yapılır.Ameliyat öncesi zaman varsa egzersız programı verilir bu hastanın kasların erken toparlamasına yardımcı olur.

İşlemden sonra birkaç hafta koltuk değneği veya bir yürüteç kullanmanız gerekebilir, evde ilk zamanlar merdiven çıkma zor olabileceğinden tek katta bir yaşam alanı yaratın.Alaturka bir tuvalete sahipseniz, tuvalet düzenlemesi önerilir.Ev içinde gevşek halıları ve paspasları çıkarın.

Hastanede ameliyat öncesi yapılacaklar nelerdir?

Protez ameliyatında regional ve genel anestezi kullanılır. Anestesi doktoru aneztesi biçimine karar verir.Bizim önerdiğimiz yöntem de diz ve kalça protezlerinde belden epıdural aneztesi ile sadece bacakları uyuşturarak ve sonrasında belden ilaç vererek ameliyat sonrasınında ağrısız geçmesi sağlanır.

Ameliyat sonrası enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olmak için, işlem sırasında, sonrasında intravenöz bir antibiyotik verilecektir.

Ameliyat sırasında neler yapılır?

Diz protez ameliyatında; diziniz ameliyatta eklemin tüm yüzeylerini ortaya çıkarmak için diz kıvrık olacaktır. 10-15 cm uzunluğunda bir kesi yapıldıktan sonra, cerrahınız dizkapağınızı dış yana çevirir ve hasarlı eklem yüzeylerini keser.

Eklem yüzeylerini hazırladıktan sonra, cerrah yapay eklemin parçalarını ekler. Kesimi kapatmadan önce, dizinizi bükerek döndürür ve uygun işlevi sağlamak için test eder. Ameliyat yaklaşık iki saat sürer.

Kalça protez ameliyatında ;kalçanın ön veya yan tarafına, doku katmanları boyunca bir kesi yapılır.sonra kemiğe ulaşınca kemık kesilerek hastalıklı ve hasar görmüş kemik ve kıkırdaklar temizlenir.Hasarlı soketi değiştirmek için protez soketini pelvik kemiğinize vida ile sabitleriz.Uyluk kemiği içine takılan protez ile uyluk kemiği başı değiştirilir.Sonra üst alt protez uyumu ve hareketlerı kontrol edilerek operasyona son verilir.

 

 

Amelıyat sonrası neler yapılır?

Hasta servise çıkarılır.Serviste antibiyotık ve ağrı kesiciler yapılır.Amelıyat sonrası en kısa zamanda hareketler başlanır.Hastanede kaldığınız süre boyunca, bacak ve ayak bileğinizi hareket ettirmeye çalışmak iyidir, bu da bacak kaslarınıza kan akışını arttırır ve şişlik ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olur. Hastaya kan sulandırıcı iğne ve gerekirse anti embolizm çorabı verilir.

Sık sık solunum egzersizleri yapmanız istenecek ve aktivite düzeyinizi kademeli olarak artıracaksınız.

Ameliyattan bir gün sonra, bir fizyoterapist yeni ekleminizi nasıl kullanacağınızı gösterecektir. Hastaneden ayrıldıktan sonra evde ya da merkezde fizik tedaviye devam edeceksiniz.

Egzersizlerinizi, talimatlara göre düzenli olarak yapın. En iyi iyileşme için, yara bakımı, diyet ve egzersiz ile ilgili tüm bakım ekibinizin talimatlarına uyun.

Diz ve kalça protez sonrası sonuçlar nelerdir?

Diz ve kalça protez yapılması ağrıyı azaltır, hareketliliği arttırır ve daha iyi bir yaşam kalitesi sağlar. Çoğu diz ve kalça protez ömrü 15-20 yıldan fazla sürmesi beklenir.

Ameliyattan üç ila altı hafta sonra, genellikle alışveriş ve hafif temizlik gibi günlük aktivitelerin çoğunu sürdürebilirsiniz.

İyileştikten sonra yürüyüş, yüzme, golf ya da bisiklet gibi çeşitli düşük etkili aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, koşu, atlama, tenis ve sporla uğraşma veya atlama gibi daha yüksek etkinliklerden kaçınmalısınız. Spor veya hareket sınırlarınızı ile ilgili olarak doktorunuzla konuşun.

Diz ve kalça protez riskleri nelerdir?

Diz ve kalça protezi ameliyatı, herhangi bir ameliyat gibi risk taşır. Enfeksiyon,bacak damarında veya akciğerlerde kan pıhtıları, kalp krizi , sinir hasarı ve protez kırılması görülebilir.Bunların oranı %1-3 arasıdır.

Enfeksiyon belirtileri

Ateş (38.5 üstü)

Cerrahi alandan akıntı dizde kızarıklık, hassasiyet, şişlik ve ağrı artışı

Enfekte bir protez sonrası genellikle bakterileri öldürmek için yapay parçaları ve antibiyotikleri çıkarmak için ameliyat gerektirir. Enfeksiyon temizlendikten sonra yeni bir protez için başka bir ameliyat yapılır.