+90 505 525 05 32

 

Ayak bileği, ayağın aşağı ve yukarı ve yana hareket etmesine izin veren alt bacağın kemiklerine bağlandığı eklemdir. Yürürken, koşarken veya zıplarken vücut ağırlığınızı destekleyen menteşeli eklemdir. Bağlar, tendonlar ve kaslar stabilite ve denge sağlar. Ayak bileğinin herhangi bir kısmındaki herhangi bir yaralanma veya zayıflık, yürüyüşünüzü bozar.

Ayak bileği iki eklemden oluşur: Ayak bileği eklemi ve subtalar eklemi. Ayak bileği eklemi, ayağın yukarı ve aşağı eğilmesine izin veren bir bağlantı oluşturan iki kemik (tibia ve fibula) içerir. Bu da ayak bileği eklemi uygun veya talokrural eklem denir. Sinovyal bir menteşe eklemidir.

Ayağın iki kemeri (talus ve kalkaneus), ayağın yan yana hareket etmesine izin veren subtalar eklemini yapmak için bağlanır. Tarsal kemikleri, ayağın 5 uzun kemiklerini metatarslara bağlar.

Ayak bileğinin yanlarındaki ve arkasındaki kemikli çıkıntılara malleol denir. Medial malleol bileğinizin iç tarafında, lateral malleol bileğinizin dışında ve posterior malleol bileğinizin arkasındadır

Ayak bileğinde Aşil tendonu yürümek, koşmak ve zıplamak için en önemli tendondur. Baldır kaslarını topuk kemiğine bağlar ve ayak parmakları üzerinde yukarı ve aşağı itmemizi sağlar.  Ayak bileğini geçen 12 tendon daha var. Yaralanmalarda en sık anterior talofibüler ligaman hasar görür.

Ayağın kasları iç ve dış olarak sınıflandırılır. İç kaslar ayağın içinde bulunur ve ayak parmaklarının hareketine neden olur ve fleksörler (plantar fleksörler), uzatıcılar (dorsifleksörler), abdüktörler ve ayak parmaklarının toplayıcılarıdır. Bazı içsel kaslar da ayak kemerlerini desteklemeye yardımcı olur.

Ekstansör kaslar, ayağın dış kısmında, alt bacağında bulunur. Gastrocnemius kası (baldır) en büyüğüdür. Ayak bileğini çaprazlayan, ayak kemiklerine takılan ve harekete yardımcı olan uzun tendonları vardır.